Malatya Büyükşehir Belediyesi ile Malatya Valiliği iş birliğiyle bu yıl 10'uncusu düzenlenecek olan ‘Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın Bilgilendirme Toplantısı 23 Ekim Çarşamba günü Büyükşehir Belediyesi Nikâh Sarayında gerçekleştirildi.
Her yıl yüz binlerce kişinin akın ettiği ve şölen havasında geçen, bu yıl 25 Ekim - 3 Kasım tarihleri arasında kitapseverleri bir arada toplayacak Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı'nın tanıtım toplantısına Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, cemiyet ve dernek başkanlarıyla birlikte basın mensupları katıldı.
Bu yıl ‘Kitabın Ruhuyla Yeniden’ mottosu ile düzenlenecek olan 10'uncu Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın onur konuğunun Ahmet Güner Sayar olacağını belirten Başkan Er ayrıca bir aksilik olmadığı takdirde fuar açılışının Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından yapılacağını ifade etti.
Tüm kitapseverleri Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı'na davet eden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, fuarın sadece deprem sonrasında düzenlenen bir etkinlik olmadığını, Malatya’nın yeniden ayağa kalkma iradesinin simgesi olduğunu vurguladı.
Başkan Er, “Fuarımızın Mottosu ‘Kitabın Ruhuyla Yeniden’”
Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın Bilgilendirme Toplantısı’nın bu yıl ki mottosundan bahseden Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er, “Pandemiden ve depremden sonra Malatya’mızın kültür ve sanat hayatında büyük bir yer edinmiş olan Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarımızın 10'uncusunu düzenleyecek olmanın sevincini ve heyecanını yaşıyoruz. Pandemiden, depremden etkilenen ruhumuzu ve ruhumuzdan bir parça olan şehrimizi kitabın ruhuyla yeniden inşa ve ihya edecek olmanın mutluluğunu sizlerle paylaşmak istedik. Şehrimizi bir yandan fiziki olarak inşa ederken olayın sosyal, kültürel boyutunu da çok önemsiyoruz. Şehirlerin de insanlar gibi ruhları vardır. Bu ruhtan yoksun şehirler sadece birer beton yığınıdır. Bu bilinçle Fuarımızın mottosunu ‘Kitabın Ruhuyla Yeniden’ olarak belirledik” dedi.
Başkan Er, Kitap Fuarları Sadece Kitapların Sergilendiği Değil, Düşüncelerin ve Umutların Paylaşıldığı Buluşma Noktalarıdır”
Kitapların insan yaşamının her alanında büyük önem taşıdığına değinen Başkan Er, “Kitabın ruhuyla yaralarımızı saracağız, kitabın ruhuyla yeniden ayağa kalkacağız. Kitaplar, sadece bilgi vermez; sabır, dayanışma ve umut da aşılar. Bizler de Malatya'mızın geleceğini kitapların ilhamıyla yeniden inşa etmeyi hayal ediyoruz. Kitap fuarları, sadece kitapların sergilendiği değil, düşüncelerin ve umutların paylaşıldığı buluşma noktalarıdır. Burada, her yaştan insan, farklı dünyaların kapısını aralıyor. Depremle sarsılan ruhlarımıza iyi gelecek en büyük ilaçlardan biri işte bu buluşmalardır. Kitaplar, insanların birbirine dokunmasını sağlar. Şimdi bizim ihtiyacımız olan tam da bu. Birlik olmak, el ele vermek ve dayanışma ruhunu büyütmek. Bu fuar, sadece deprem sonrası bir etkinlik değil, Malatya'nın yeniden ayağa kalkma iradesinin simgesidir. Her alınan kitapla bir tuğla koyuyoruz bu yeni başlangıca” dedi.
Başkan Er, “Malatya, Büyük Bir Sosyal ve Kültürel Şölene Hazır”
Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nın Türkiye’nin en önemli kitap fuarlarından biri olduğunu söyleyen Başkan Er, “Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak, kültürel gelişimimize büyük katkılar sağlayan bu etkinliğe ilk kez 2012 yılında ev sahipliği yaptık. O tarihten bu yana, fuarımız her yıl daha da büyüyerek ve gelişerek Türkiye’nin en önemli kitap fuarları arasında yerini almayı başarmıştır. 2012’de 5.200 metrekare alanda başlayan fuarımız, bugün 15.000 metrekarelik yeni fuar alanımızda kapılarını kitapseverlere açıyor. Sosyal donatı alanları, konferans salonları ve etkinlik mekânlarıyla Malatya, büyük bir sosyal ve kültürel şölene hazır. Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’nı sadece ticari bir organizasyon olarak görmüyoruz. Burada kültürü, sanatı, edebiyatı bir araya getirerek şehrimizin her kesimine hitap eden bir etkinlik sunmayı amaçlıyoruz. Bu doğrultuda fuar süresince pek çok anlamlı etkinlik gerçekleştireceğiz” dedi.
Başkan Er, “100 Binden Fazla Öğrencimizi Kitapların Eşsiz Dünyasında Büyülü Bir Yolculuğa Çıkaracağız”
Kitap fuarında yapılacak olan etkinlikleri açıklayan Başkan Er, “Fuarımızda birçok etkinlik düzenlenecektir. Yazar-Öğrenci Buluşmaları kapsamında Fuarımız kapsamında 150 okulumuzda öğrencilerimiz, sevilen yazarlarla bir araya gelecek. Yazar-STK Buluşmaları kapsamında, sivil toplum kuruluşları ve kitap dostlarıyla yazarlarımız, onlarca kültürden siyasete pek çok konuda seminer, söyleşi ve paneller düzenleyecek. Yazar-Okur Buluşmaları kapsamında kitaplara gönül veren yazarlarımız, akademisyenler ve kanaat önderleriyle 35 kültürel sohbet programı gerçekleştireceğiz. Panel ve Söyleşi Programları kapsamında fuar alanındaki ve şehirdeki çeşitli salonlarda vatandaşlarımız yazarlarla buluşarak keyifli sohbetlere katılacak. İmza Günleri kapsamında yurt içinden ve yurt dışından gelen 250 yazarımız, kitaplarını imzalamak ve okurlarıyla buluşmak için fuarımızda olacak. Ziyaretçi Organizasyonları kapsamında 10 gün sürecek fuarımıza Malatya’nın yanı sıra Sivas, Elazığ, Adıyaman, Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve daha birçok ilimizden de yoğun katılım bekliyoruz. Öğrencilerimizi fuar alanına taşımak için belediyemizle birlikte bu yıl rekor düzeyde bir organizasyon hazırladık. 100 binden fazla öğrencimizi kitapların eşsiz dünyasında büyülü bir yolculuğa çıkaracağız” dedi.
Başkan Er, 25 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı’na 150 yayın evi, 250 yazarın katılacağını ve 200 binin üzerinde de ziyaretçi beklediklerini belirtti.
Başkan Er, “Bu Fuarda Sadece Kitapları Değil, Umudu ve Dayanışmayı da Bulacaksınız”
Öte yandan kitap fuarı ile alakalı genel bilgiler aktaran Başkan Er, vatandaşların fuar alanına kolaylıkla gidebilmeleri için Büyükşehir Belediyesi olarak ücretsiz sefer düzenlediklerine değindi. Başkan Er, “Malatya Anadolu Kitap ve Kültür Fuarı, 25 Ekim - 3 Kasım 2024 tarihleri arasında her gün 10.00-21.00 saatleri arasında ziyarete açık olacaktır. Ayrıca, vatandaşlarımızın kolayca fuar alanına ulaşabilmesi için her yarım saatte bir ücretsiz otobüs seferleri düzenlenecektir. Bu yıl 10. sunu düzenlediğimiz fuarımızda edebiyatın, kültürün ve sanatın keyfini hep birlikte çıkaracağız. Tüm kitapseverlerimizi özellikle aileleri ile birlikte fuarımıza davet ediyoruz. Sözlerimi bitirirken şunu vurgulamak istiyorum: Depremle sarsıldık ama kitapla güçleniyoruz. Malatya’mız, yeniden ayağa kalkarken kitapların gücüne inanıyoruz. Umudumuzu kaybetmeden, hep birlikte bir geleceği inşa edeceğiz. Burada, bu fuarda sadece kitapları değil, umudu ve dayanışmayı da bulacaksınız. Hepinize katıldığınız ve umutlarımızı paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Biliyorum ki Malatya, ruhuyla, kültürüyle ve insanıyla yeniden yükselecek. O yükselişte her birimizin payı olacak” dedi.
Vali Yavuz, “Kitap Sadece Kuru Bilgi Veren Değil Davranışlarımızı Şekillendiren En Önemli Hususlardan Bir Tanesidir”
Malatya Valisi Seddar Yavuz ise bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, “Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın ifade ettiği gibi hem medeniyetimizin hem de yüce dinimizin ilk emri ‘oku’ ile başlayan büyük bir medeniyetin temsilcisi hatta lideriyiz. Yine Cumhuriyet Bayramı vesilesi ile de bir kez daha Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de sözünü hatırlatmak istiyorum, ‘eğer kitap okumasaydım bu yaptıklarımın hiç birini yapamazdım’ diyor. Kitap fuarının aynı zamanda Cumhuriyetimizin 101. Kuruluş yıl dönümüne gelmesi de oldukça anlamlı çünkü cumhuriyet aynı zamanda muhasır medeniyet seviyesini yakalamak ve hatta üstüne çıkmak, idealini ortaya koyan büyük bir mücadele ve yolculuğu ifade ediyor. Kitap sadece kuru bilgi veren değil davranışlarımızı şekillendiren, hayata bakış açımızı etkileyen en önemli hususlardan bir tanesidir. Bu anlamda şehrimizi yeniden inşa ederken, özellikle çocuk ve gençlerimizin kitapla buluşması ve onların geleceğe hazırlanması bakımından da fevkalade önemlidir” dedi.
Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Başkan Er, basın mensuplarının sorularını cevapladı.